Mitől lesz egy étel „szuper”?
Minden amit elfogyasztunk, az biztosítja a szervezetünknek a napi energiát. A szuperételek rendkívüli mennyiségben tartalmazzák ezeket az egészséges tápanyagokat. Ezek az ételek/alapanyagok tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, rostokkal vagy egészséges zsírokkal.
A szuperételeknek mindennap ott van a helye az étkezésünkben!
Próbáljunk mindennap beépíteni az étkezéseinkbe legalább 3-4 szuperételt, hetente mindig mást! Változatosan! Egyetlen szuperétel sem tartalmaz minden szükséges tápanyagot, ezért fogyasszunk többfélét, mindig más-más összeállításban!
A szuperételek nem varázsszerek, attól még nem leszünk egy csapásra egészségesek és fittek, hogy egy amúgy egészségtelen, kiegyensúlyozatlan étrendbe olykor beiktatunk egy-egy superfoodot!
Az egészséges étrend csak egy eleme az egészséges életmódot jelképező kirakónak.
A szupéételek sokkal jobbak, és egyszerűen beilleszthetjük az étrendünkbe, mintha bármilyen táplálékkiegészítőt szednénk!
A friss, szerves, tápanyagdús ételeket nem lehet tabbletába sűríteni!
A legtöbb szuperétel aktív összetevőkből álló koktél, és ezeknek az összetevőknek az együttes hatása az, ami hozzájárul az egészségünkhöz.
Amellett hogy tisztán étkezünk, fontos szerepe van a rendszeres mozgásnak is.
A szuperételek hatásai:
Alvást segítő ételek:
A magnéziumban, kalciumban vagy triptofánban gazdag ételek segítik a pihentető alvást biztosító alvási hormonok termelődését.
Az agyműködés serkentése:
A szuperételekben található hatóanyagok és az ómega-3 zsírsavak javítják az agy vérellátását és működését.
Betegségmegelőzés: A ételekben található hatóanyagok, antioxidánsok és szelén mind az egészség megőrzését segítik.
Energia-egyensúly: Az alacsony glikémiás indexű ételekből fokozatosan szabadul fel az energia, míg a B-vitamin segíti az energiafelhasználást.
Vérképzés: A magas folsav-, vas-, K-vitamin- és nitrát tartalmú ételek segítik az egészséges vértermelődést.
Egészséges szív: Az egészséges zsírok és növényi vegyületek, valamint a teljes kiőrlésű gabonák csökkentik a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásának kockázatát.
Egészséges emésztés: A különböző rostok jót tesznek az emésztőrendszernek, míg az erjesztett élelmiszerek segítenek az egészséges bélflóra fenntartásában. (Fermentált zöldség)
Immunerősítés: A C-vitaminban vagy cinkben gazdag ételek segítenek a betegségek és fertőzések megelőzésében.
Hormonegyensúly: A jódban gazdag ételek segítik a testünk hormonszabályozását.
Erős csontok, ízületek és izmok: A kalciumban, K-vitaminban és magnéziumban gazdag szuperételek a csontozatunkat és izmainkat erősítik.
Egészséges szemek: Az A-vitamin és karotinoidok védenek a szürkehályog kialakulásától és a szabadgyökök káros hatásaitól.
Öregedésgátlás: Az ételek béta-karotintartalma a bőr öregedési folyamatai ellen, a fehérjedúc ételek pedig az izomtömeg csökkenés ellen hatnak.
Egészséges bőr: Az E-, C-, és A-vitaminban, valamint a béta-karotinban gazdag szuperételek a bőr barátai.
