Az élénksárga fűszer legismertebb összetevője a kurkumin, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású. Segítheti az izületi gyulladás tüneteinek enyhítését és meggátolja a daganatos sejtek szaporodását.
Kurkuma
Az Indiából származó, gyógyító tulajdonságokkal megáldott fűszert nagy tisztelet övezi a Távol-Keleten, ezért az “élet fűszereként” is emlegetik. Az élénksárga színű port a növény gyökeréből nyerik. Megfőzik, szárítják, majd porrá őrlik – az így készült fűszert pedig nem csak magában használják, de például alapanyaga a híres currynek, valamint ételszínezékként és kozmetikumokban is alkalmazzák.
A kurkumin, ami a kurkuma sárga színét adja egy igen erős antioxidáns, antibakteriális, antivirális (vírusölő), immunerősítő, daganatellenes hatású vegyület. Éppen ezért a téli influenzás időszakban különösen előnyös, ha rendszeresen fogyasztasz belőle.
A szuperfűszer hatásai a testünkre:
- méregtelenítő
- fájdalomcsillapító
- májvédő hatású
- serkenti az emésztést és az epe működését (epekő ellen is hatásos)
- gyógyítja a különböző gyomor- és bélproblémákat
- csökkenti a felfúvódást
- vízhajtó hatású, jótékonyan hat a vese működésére
- szabályozza a koleszterinszintet
- serkenti a zsíranyagcserét – segít a fogyásban
- gyulladáscsökkentő
- bőrfiatalító hatású
- vértisztító, serkenti a vérkeringést, gátolja a vérrögképződést
- mérsékli a menstruációs panaszokat
Készíts belőle „aranytejet”, és átélheted jótékony hatásait!
Amire szükséged lesz:
(1 adag)
-2.5 dl növényi ital (rizs, kókusz, mandula)
1/2 tk őrölt kurkuma
3/4 mk fahéj
1/2 mk gyömbér
1/4 mk feketebors
Édesítő ízlés szerint: agavé, stevia, kókuszvirág cukor
Így készítsd el:
Melegítsd fel a növényi italt, közben add hozzá a fűszereket és folytonos kevergetés mellett kis lángon főzd össze pár perc alatt, Hagyd állni kb. 5 percet, hogy összeérjenek az ízek, s fogyaszd el forrón!
